Mart Ayı Yağış Miktarında Tarihi Düşüş

Türkiye’nin Mart Ayı Yağışları Rekor Düzeyde Düştü

Bu yılın mart ayında Türkiye genelinde yağışlar, normale göre %53 azalırken, geçen yıla göre ise %59 oranında düşüş yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verilerine göre, uzun yılların mart ayı ortalama yağış miktarı metrekare başına 61,2 kilogramdı.

Geçen yıl mart ayında bu rakam 69,5 kilogramdı. Ancak bu yıl aynı dönemde yağış miktarı yalnızca 28,8 kilogramda kaldı. Böylelikle yağışlar, normal seviyeye göre %53 ve geçen yılın aynı dönemine göre %59 azaldı.

Türkiye genelinde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi. Mart ayında yağışların büyük bir kısmında Ege Bölgesi’nde %80’den fazla azalma yaşanırken, Erzincan ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde %40’ın üzerinde artış gözlendi.

Tüm bölgelerde, yağışlar normallerin altında gerçekleşirken, Ege Bölgesi’nde %79’a varan büyük bir azalma kaydedildi. Ege Bölgesi’nde yağışlar 65, Marmara Bölgesi’nde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Mart ayındaki yağışlı gün sayısı ise 6,4 olarak hesaplandı. Ankara’da metrekare başına düşen yağış en az 5,1 kilogram iken, en fazla yağış ise Tunceli’de metrekare başına 89,2 kilogram olarak ölçüldü.

Yağışlarda en fazla artış %35 ile Erzincan’da, en fazla azalma ise %91 ile Manisa’da gerçekleşti. Bazı illerde ise son 35 yılın en düşük mart ayı yağış miktarı kaydedildi.

1991-2020 yılları arasında Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 11,3 iken, bu yıl mart ayında bu rakam 6,4 gün oldu. Bazı bölgelerde yağışlı gün sayısı yer yer 1 güne kadar düşerken, bazı diğer bölgelerde 15-20 gün aralığında seyretti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatma Sevinç Çetin – Güncel

Related Posts

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Edirne’de Köy Sakinlerine Kalp Sağlığı Taraması Yapıldı

Edirne’de, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında köy sakinlerine sağlık taraması yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Meriç ilçesine bağlı Kadıdondurma köyünde etkinlik düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım’ın da …

Yerli Aşı TURKOVAC’ın Geliştiricisi Aykut Özdarendeli’den Aşılarda Yeni Dönem Müjdesi

Yerli aşı Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, bundan sonra Türkiye’de üretilecek aşıların sayısının artarak devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi …

Ataşehir’de İnşaat Göçüğü: 3 İşçi Kurtarıldı

Ataşehir Ferhatpaşa Mahallesinde bir inşaat sahasında meydana gelen göçükte 3 işçi toprak altında kaldı. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından kurtarılan işçiler, sağlık ekiplerine teslim edildi. Alınan bilgiye göre, olay 15.00 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir