Asya piyasalarında dalgalı seyir: Ticaret savaşları yeniden gündemde

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikasının ve sert ekonomik söylemlerinin küresel piyasalardaki varlık fiyatlarını etkilemeye devam ettiği gözlemleniyor. Ancak Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik söylemlerinde ton değişikliği yapması dikkat çekiyor.

ABD ile Çin arasındaki “ticaret savaşı” konusunda Trump, “Biz çok nazik olacağız. Onlar da çok nazik olacaklar. Sonra ne olacağını göreceğiz ama nihayetinde bir anlaşma yapmak zorundalar. Çünkü aksi takdirde ABD ile iş yapamayacaklar.” şeklinde konuştu.

ABD yönetiminin Çin’e uyguladığı tarifeleri müzakere edeceğini ancak şu an için uygulanan tarifeleri değiştirmeyeceğini açıklaması, Asya endekslerinde yatırımcıların tedbirli davranmasına neden oluyor.

Bölgedeki ekonomi yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, G20 toplantısında yaptığı konuşmada, tek taraflılığın ve korumacılığın zararlı olduğunu vurguladı. Pan, Çin’in serbest ticaret kurallarını destekleyeceğini belirtirken dışa açık bir ekonomiye sahip olacaklarını ve küresel ekonomik entegrasyonu teşvik edeceklerini ifade etti.

Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ise G20 ülkelerini piyasaları istikrara kavuşturma konusunda işbirliği yapmaya çağırdı. Kato, ABD’nin gümrük vergileri ve diğer ülkelerin aldığı önlemlerin küresel büyümeyi olumsuz etkilediğini ve finans piyasalarını istikrarsızlaştırdığını ifade etti. Ayrıca Kato, bugün ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile ikili görüşmeler yapacağını bildirdi.

Bölgeden gelen verilere göre, Güney Kore’de gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralarak 2024’ün ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez küçüldü. Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artarak 35,081 puana yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 azalarak 2.522 puana geriledi.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artışla 3.298 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düşüşle 21.819 puanda ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,3 azalarak 79.877 puanda bulunuyor.

Related Posts

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

İTO Başkanı Avdagiç’ten İstanbul depremiyle ilgili açıklama

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depreme hazır olmak için her günün ve her saatin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız” ifadesini kullandı.

İhtiyaç kredilerine faiz ayarı! Bankalarda oranlar revize edildi: İşte 100 bin TL’lik kredinin maliyeti

Yeni yılın ilk 3 ayında tüm kredi türlerinde faiz oranları belirgin şekilde düşerken, mart sonuna doğru tablo terse döndü. İhtiyaç kredisi faizleri mart sonunda yüzde 2.99-3.17 seviyelerine kadar gerilerken, bankalarda oranlar yukarı çekildi. Peki kredi faizlerinde yükseliş sürecek mi? 100 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için maliyetler ne kadar arttı? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir