Bilim insanlarının yeni keşfi: Hala çok güzel kokuyorlar

Dokuz mumyayı inceleyen araştırmacılar, kokularının yoğunluğunda bazı farklılıklar olsa da hepsinin “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” olarak tanımlanabileceğini buldular.

Kokunun kimyasal bileşiminin yeniden yaratılmasının, başkalarının mumyanın kokusunu deneyimlemesini sağlayacağını ve içindeki bedenlerin çürümeye başladığının belirlenmesine yardımcı olacağını söylüyorlar.

Araştırmacılardan Cecilia Bembibre, BBC Radio 4’ün Today programına yaptığı açıklamada, “Mumyalanmış bedenleri koklama deneyimimizi paylaşmak istiyoruz, bu nedenle Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sunulacak kokuyu yeniden oluşturuyoruz” dedi.

Mumyalama işlemi sırasında, eski Mısırlılar ruhun öbür dünyaya geçişine hazırlanmasının önemli bir parçası olarak bedeni hoş kokularla çevrelerdi. Bu nedenle mumyalama işlemi sırasında firavunlar ve soylular yağ, mum ve merhemlerle süslenirdi.

“Filmlerde ve kitaplarda mumyalanmış cesetleri koklayanların başına korkunç şeyler gelir. Bunların hoşluğuna şaşırdık,” dedi Dr. Bembibre.

Perşembe günü Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde yayımlanan akademik çalışmanın yazarları, mumyanın içine müdahale etmeden lahitin içindeki kokuyu çıkarmak zorundaydı.

Araştırmacılar, fiziksel numuneler almadan kokuyu ölçebilmek için küçük bir tüp yerleştirdiler. Müzenin kokularını duyan ziyaretçiler, Antik Mısır’ı ve mumyalama sürecini bambaşka bir gözle deneyimleyebilecekler.

Cambridge Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı öğretim görevlisi olan ve doktora tezini koku siyaseti üzerine yazan Ally Louks, bunu tarihi iletmenin “gerçekten yenilikçi” bir yolu olarak tanımladı.

BBC’ye verdiği demeçte, “Burnunuzu tutmak güçlü bir duygusal ve fiziksel tepkiye neden olur. Kokuların sosyal, dini ve kişisel uygulamalar için anahtar olduğunu biliyoruz.” dedi.

Araştırma ekibinin bir diğer üyesi Matija Strlič ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, kokuların mumyanın hangi sosyal sınıfa ait olduğunu bile tahmin edebileceğini söyledi.

“Bu yaklaşımın diğer müze koleksiyonları için de büyük ilgi görme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bu keşif, müze ziyaretçilerine mumyalara dair yeni bir duyusal bakış açısı sağlamanın yanı sıra mumya koruyucuları için de potansiyel bir atılım anlamına geliyor.

Araştırmacılar, lahitin içindeki farklı kokuları ayırmak için gaz kromatografisi adı verilen bir teknik kullandılar. Bu kokular birleşerek lahitin kokusunu oluşturdu.

Mumyalama işleminde kullanılan hayvansal yağların parçalanmasıyla ilişkili kokular bulundu; bu, cesedin çürümeye başladığı anlamına gelebilir.

Araştırma raporunda, bu keşiflerin mumyaların korunmasına “pratik müdahalelerde” bulunmayı, bedenlerin en iyi şekilde nasıl saklanıp sarılacağının belirlenmesini mümkün kılacağı belirtiliyor.

“Bu, koleksiyonun bakımını üstlenen koruyucular için faydalıdır çünkü bu sayede koleksiyonun gelecek nesillere ulaşmasını sağlayabiliriz” dedi Dr. Bembibre.

Related Posts

AKP’den radar cezalarına geri adım! Trafik cezaları iptal ediliyor

Kurban bayramındaki radar cezalarına gelen tepkiler AKP’ye geri adım attırdı. Vatandaşın isyanından sonra bayramda kesilen radar cezalarının ve hatalı hız limit tabelalarından kaynaklı trafik cezalarının sulh ceza hakimlikleri tarafından iptal edilecek. Kendisine kesilen cezanın haksız olduğunu düşünen bir vatandaş, sulh ceza hakimliğine dilekçe ile başvurarak cezanın iptalini isteyebilecek.

Bakan Tunç İsrail’in İran’a yönelik saldırısını kınadı: Somut ve caydırıcı adımlar atmalı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısını kınayarak, “Birleşmiş Milletler ve ilgili uluslararası kuruluşlar, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, İsrail’in saldırgan politikalarına karşı somut ve caydırıcı adımlar atmalıdır” ifadesini kullandı.

Havacılık tarihine damga vurdular: Mucizevi tek kişilik kurtuluşlar

Hindistan’da 265 can alan Air India faciasından sağ kurtulan tek kişi, havacılık tarihindeki benzer “mucize kurtuluşları” yeniden gündeme getirdi.

Çok konuşulacak AKP kulisi: ‘İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un koltuğuna iki talip var’

İktidar kulislerinde “görev değişikliği” iddiaları konuşulmaya devam ederken; Nefes yazarı Nuray Babacan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Acar ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un görevine talip olduğunu öne sürdü.

Polis, İHA ile operasyon düzenledi; Haiti’de 100’den fazla çete üyesi öldürüldü

Polis, İHA ile operasyon düzenledi; Haiti’de 100’den fazla çete üyesi öldürüldü

İsrail baskıya dayanamadı… Madleen aktivistlerinin hepsi dönüyor

Gazze’ye insani yardım taşırken uluslararası sularda alıkoyulan Madleen gemisindeki 12 insan hakları aktivistinden dördünün sınır dışı edilmesinin ardından kalan 8 aktivist de bugünden itibaren ülkelerine dönüyor. Sınır dışı kararını imzalamayan sekiz aktivistin, 8 Temmuz’daki duruşmaya kadar gözaltında tutulacağı belirtilmişti.