Elektronik Sigara Kullanımının Tehlikeleri: DNA Hasarı ve Akciğer Kanseri Riskleri

Elektronik Sigara Kullanımı DNA Hasarına ve Akciğer Kanserine Yol Açıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin çocuklar arasında kullanımının artmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Karalezli, özellikle 13-15 yaş aralığındaki çocukların bu ürünleri bilinçsizce kullandığını ve bağımlılık yapıcı maddeleri soluduklarını belirtti. Elektronik sigaraların aslında masum olmadığını ve DNA hasarına ve akciğer kanserine neden olabileceğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Karalezli, elektronik sigaraların gençler arasında hızla yayıldığını ve zararsız sanıldığını ancak içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti. Karalezli, özellikle elektornik sigara likitlerinin renkli ve aromalı olmasının gençleri cezbettiğini ve içerdikleri nikotin veya diğer bağımlılık yapıcı maddelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Elektronik sigaraların arkasında geleneksel tütün endüstrisinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karalezli, bu ürünlerin normal sigara fabrikalarının ürünleri olduğunu ve sigara satışlarının azalmasının ardından yeni pazar arayışlarına girdiklerini belirtti. Ayrıca ısıtılmış tütün ürünlerinin zararlarına da değinen Karalezli, bu ürünlerin de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Denetim mekanizmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karalezli, ailelerin çocukları konusunda duyarlı olmaları gerektiğini ve elektronik sigara gibi zararlı ürünler hakkında farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda denetim çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Mart Ayı Yağış Miktarında Tarihi Düşüş

Türkiye’de bu yıl mart ayında yağışlar, normale göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 azaldı. AA muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu …

Edirne’de Köy Sakinlerine Kalp Sağlığı Taraması Yapıldı

Edirne’de, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında köy sakinlerine sağlık taraması yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Meriç ilçesine bağlı Kadıdondurma köyünde etkinlik düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım’ın da …

Yerli Aşı TURKOVAC’ın Geliştiricisi Aykut Özdarendeli’den Aşılarda Yeni Dönem Müjdesi

Yerli aşı Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, bundan sonra Türkiye’de üretilecek aşıların sayısının artarak devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir