ESOGÜ’de Enoki Mantarı Yetiştiriciliği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) enoki mantarı yetiştiriciliği üzerine deneme çalışmaları yapılıyor.

Enoki mantarı, başta Çin olmak üzere Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetiştiriliyor. Türkiye’de doğada bulunmasına karşılık yeterince bilinmeyen ve ticari üretimi henüz yapılmayan enoki mantarı üretimi ile ilgili çalışmalar yeni. Diğer kültür mantarları gibi enoki mantarı da potansiyel sağlık yararları nedeniyle büyük talep görüyor. Sağlık yararlarına katkıda bulunduğuna inanılan triterpenoidler, polisakkaritler, antienflamatuar ve antioksidanlar dahil olmak üzere çeşitli biyoaktif bileşikler içeriyor. Mantarlar içerdikleri yüksek protein, karbonhidrat, vitamin, mineral maddeler, antioksidanlar ve zengin lif, antibiyotik, antienflamatuvar, antitümör özellikler bakımından zengin bileşikler nedeniyle gıda sektöründe ve tıbbi kullanımda oldukça değerli. Sentetik ve organik bileşenleri parçalayabilme yetenekleri sayesinde biyoteknoloji alanında ilgi çeken organizmalar olarak biliniyor.

“Sürdürülebilir tarımda ön plana çıkıyor”

Enoki mantarı ince, uzun, beyaz saplarıyla grup halinde toplu olarak gelişiyor. Bu mantar istiridye mantarı ve tıbbi olarak kullanılan ganoderma mantarı gibi parçalanmamış ölü dokular üzerinde besleniyor. Mantarlar tarımsal atıklar ile beslenmesinden dolayı sıfır atık ve sürdürülebilir tarım açısından da öne çıkıyor. Çevre kirliliğine sebep olan tarımsal atıkların kültür mantarı kompostunda kullanılması, mantara olan ilgiyi arttırıyor. Tarımsal atıklardan çok değerli gıda üretimi sağlanabiliyor.

Mantar yetiştirme ortamları yani substratlar, mantarların büyüme ve gelişmesinde biyolojik üretim etkinliği ve kaliteyi etkiliyor. Substratlar temel makromolekülleri; selüloz, hemiselüloz ve lignin gibi lig-noselülozik kalıntıları barındırıyor. Enoki mantarının lignoselülozik polimerleri ayrıştırma konusundaki enzimatik yeteneği, verimli substrat kullanımı, başarılı yetiştirme, yüksek verim ve katma değerli ürünlerin üretimi için oldukça önemli. Uygun formülasyon sağlamak üzere bir substrat, çeşitli materyallerle zenginleştirilebiliyor.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan mantarhanede çeşitli mantar türlerinin yetiştiriciliği konusunda araştırmalar yapılıyor. Bir yüksek lisans tez çalışması kapsamında enoki mantarı üzerine yürütülen araştırmada farklı yetiştirme ortamları denenerek en iyi verim ve kalitenin elde edileceği ortam belirlenmeye çalışılıyor. Yetiştirme süreci farklı aşamalardan oluşuyor. İlk olarak Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden alınmış olan tohumluk misaller pamuk, talaş, kepek, gıda atıkları gibi materyaller kullanılarak farklı formülasyonlarda substratlar oluşturuluyor. Substratlar zararlı mikroorganizmalardan arındırılmak üzere sterilizasyon işlemine maruz bırakılıyor, ardından misel ekimi yapılıyor. 20- 25 günlük kuluçka sürecinin ardından yaklaşık 8-10 gün 7-8 derece sıcaklıkta bekledikten sonra üretim odasına alınıyor. Hasat dönemi üç haftayı bulabiliyor; birer kilogramlık torbalardan 200-250 gram verim alınabiliyor.

“Bölgesel bitkisel atıklar değerlendiriliyor”

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Çömlekçioğlu ESOGÜ Haber’e yaptığı açıklamada kültür mantarlarının saprofit olarak beslendiklerini, asıl besin maddelerinin odun, yani selüloz olduğunu söyledi. Çeşitli bitkisel atıkların farklı karışımlarını hazırlayarak en uygun ve de bölgesel bitkisel atıkların kullanılması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Çömlekçioğlu; “Araştırmalarımızda hem bölgesel atıkları değerlendirilerek daha ekonomik üretim yapabilmeyi hem de çalışılan mantar türünde en yüksek verim ve kalitenin sağlanabildiği yetiştirme ortamlarını belirlemeyi amaçlıyoruz” dedi.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Mantarhanesi 2021 yılında Bölgesel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüyle ortak proje kapsamında kurulmuştur. Dört senede bir araştırma projesi ve üç yüksek lisans tez projesi tamamlandı. Mantarhanede hem tıbbi mantarlar hem de kültür mantarlarının farklı yetiştirme ortamlarının yetiştiricilikteki kalite ve verim üzerine olan etkileri araştırılıyor. – ESKİŞEHİR

Related Posts

Trump işçileri gerekçe gösterdi, fiyatlar aratabilir dedi

ABD Başkanı Donald Trump vergi açıklamalarına devam ediyor Trump, otomotiv işçilerini daha fazla korumak için ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik gümrük vergisini artırabileceğini söyledi.

Şalom Gazetesi, iğrenç soykırımı gözümüze sokarak tüm dünyada bu katliamı kınayan milletleri “küresel intifadacı” olmakla suçluyor

28 Mayıs 2025 Çarşamba günü Şalom Gazetesi’nde isimsiz bir yazı yayınlandı. Bu yazı, dünyanın geri kalan bütün milletlerini ve Netanyahu ile haydut çetesini kınayan Yahudileri dahi aptal yerine koyan, sapkın ve kör bir ideolojiden beslenen bir metindi. Hazret, Arap yayılmacılığından ve küresel intifadadan dem vurarak İsrail’e karşı olan milyarlarca insanı teröre destek vermekle suçluyor. Bağlı olduğunuz devlet, kainatta eşi benzeri görülmemiş bir vahşetin sebebiyse; her gün yüzlerce çocuğu, kadını,

Peyzaja ‘kuraklık’ ayarı

Havaların ısınmasıyla suyun verimli kullanımı da önemini artırıyor.

Elon Musk, Epstein, kapıdaki savaş, Sykes-Picot, ABD-AB arasında Türkiye…

3 Haziran 2025… ABD Başkanı: “ABD tarihinde daha önce görülmemiş seviyede silah stokluyoruz. Umarım hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmayız”… Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı: “Sadece Rusya ve Ukrayna değil mesele. Arkalarında diğer ülkeler de saf almış durumda. Bu daha küresel bir savaşa dönüşüyor”… (03/06) Bloomberg; Kapalı kapılar ardında NATO, Avrupalı üye ülkelerden, Rus tehdidine karşı kara tabanlı hava savunma yeteneklerini beş kat artırmalarını istedi”… (03/06) Almanya Genelkurmay Başkanı

Ayvalık Açık Hava Film Geceleri, 21 Haziran’da başlayacak

Ayvalık Belediyesi, Seyir Derneği’nin 21-29 Haziran arasında düzenleyeceği Açık Hava Film Geceleri’ne ev sahipliği yapacak. Etkinlik kapsamında uluslararası film festivallerinde beğeni toplayan yapımlar, sanatseverlerle buluşacak.

Van’da besicilere dağıtılan koyun sayısı 235 bine ulaştı

Türkiye’de küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sırada yer alan Van’da “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var” projesi kapsamında 2020’den bu yana 2 bin 375 besiciye 235 bin koyun desteği verildi.