İki ayda gelen doğrudan yatırım miktarı: 2 milyon dolar

YASED: Türkiye’ye Gelen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Arttı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayımladı. Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk iki ayında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 1 milyar 996 milyon dolara yükseldi.

Ocak-şubat döneminde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 1 milyar 996 milyon dolar olarak kaydedildi. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 276 milyar doları aştı.

Şubatta alınan uluslararası doğrudan yatırım tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 205 yükselişle 561 milyon dolara ulaştı. Söz konusu yatırımların 417 milyon doları yatırım sermayesi girişi, 28 milyon doları borçlanma araçları, 134 milyon doları da yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla elde edildi.

Yatırım tasfiyelerinin ise 18 milyon dolar değerinde aşağı yönlü etkisi oldu. Yılın ilk iki ayında gerçekleşen 1,35 milyar dolarlık yatırım sermayesi girişleri içerisinde en büyük payı yüzde 58 ile “toptan ve perakende ticaret” yatırımları alırken, onu yüzde 10 ile “finans ve sigorta faaliyetleri”, yüzde 6 ile “bilgi ve iletişim” sektörü takip etti.

Şubattaki yatırımlarda ise yüzde 26 ile “toptan ve perakende ticaret”, yüzde 13 ile “bilgi ve iletişim”, yüzde 12 ile “finans ve sigorta faaliyetleri”, yüzde 11 ile “kauçuk ve plastik ürünleri imalatı”, yüzde 9 ile “mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler” sektörleri öne çıktı.

Şubatta en fazla uluslararası yatırım yapan ülkeler Hollanda, ABD, İsviçre, Birleşik Krallık ve Azerbaycan oldu. Ocak-şubat döneminde Türkiye’ye gelen UDY’de başı yüzde 49’luk payla “diğer Asya ülkeleri” çekti. Onu yüzde 21 ile AB ülkeleri, yüzde 12 ile Amerika kıtası izledi. AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri yüzde 11 pay aldı.

Ülkeler özelinde bakıldığında ise iki aylık dönemde en çok yatırım yüzde 45 ile Kazakistan’dan geldi. Onu yüzde 11 ile ABD, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 8 ile İsviçre ve yüzde 5 ile Almanya izledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

İTO Başkanı Avdagiç’ten İstanbul depremiyle ilgili açıklama

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depreme hazır olmak için her günün ve her saatin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Asya piyasalarında dalgalı seyir: Ticaret savaşları yeniden gündemde

Asya borsaları, ABD’nin Çin’e yönelik tarifelerinde geri adım sinyali vermemesiyle yön arayışında. Bölgedeki yatırımcılar temkinli davranırken, liderlerden gelen açıklamalar ticari gerilimlerin yeniden tırmanabileceğine işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir