Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Bilgisayar Korsanları Şifre Sızıntısıyla Kullanıcıları Tehdit Ediyor

Yılın başından beri devam eden bir soruşturma sonucunda, devasa bir sızıntının arkasında birden fazla “infostealer” olduğu tespit edildi. Bu kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarlardan gizlice bilgi çalıyor.

Sızdırılan veriler arasında sosyal medya hesaplarından VPN erişimlerine, geliştirici portallarından büyük teknoloji firmalarının kullanıcı sistemlerine kadar çeşitli bilgiler bulunuyor. Bu sızıntıda en endişe verici olan nokta ise bu bilgilerin büyük bir çoğunluğunun daha önce hiç sızdırılmamış olması. Cybernews ekibinden Vilius Petkauskas yaptığı açıklamada, “Veriler, 30 farklı dev veri tabanında bulunuyor ve her biri milyonlarca hatta milyarlarca kayıt içeriyor” dedi.

Araştırmacılar, bu sızıntının sadece tek bir olay olmadığını, aksine kitlesel sömürü için bir kılavuz niteliği taşıdığını belirtiyor. Bu bilgiler, oltalama saldırılarından hesap ele geçirmeye kadar pek çok kötü niyetli amaç için kullanılabilir.

Google, kullanıcılarına şifre yerine ‘passkey’ kullanmalarını tavsiye ederken, FBI ise özellikle SMS yoluyla gelen bağlantılara tıklanmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Çünkü bu tür veriler karanlık internet ağlarında düşük fiyatlara satışa sunulabiliyor.

Sızdırılan verilerin çoğunun “URL – kullanıcı adı – şifre” formatında olduğunu ve bu kombinasyonların Apple, Facebook, Google, GitHub, Telegram gibi platformlara erişim sağladığını belirten araştırmacılar, kullanıcılarına uyarılarda bulunuyor.

Ne Yapmalısınız?

  • Şifrelerinizi hemen değiştirin, özellikle aynı şifreyi farklı platformlarda kullanıyorsanız.
  • Mümkünse iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanın.
  • Şifre yöneticisi uygulamalarını tercih ederek güvenliğinizi arttırın.
  • Gelen e-postalara veya mesajlara dikkat edin; kimlik avı içerikli mesajlar olabilir.
  • Şifre yerine passkey veya biyometrik doğrulama gibi güvenli yöntemler deneyin.
  • Dijital dünyada, bu tür bir şifre sızıntısı herkesi doğrudan etkileyebilir. Kişisel verilerinizi korumak için dikkatli olun.

Related Posts

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Analig Atletizm Grup Şampiyonası heyecanı Denizli’de yaşandı

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti Albayrak Atletizm Sahasında 10 ilden 350 sporcunun mücadele ettiği şampiyona sonunda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.

iOS 26’da çocukların güvenliği için yeni bir uygulama var

Apple’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu iOS 26 sürümü, çocukların yeni numaralara mesaj göndermek için ebeveynlerinin iznini almasını gerektirecek.

Android 16 yayınlandı! Yenilikler neler?

Google, Android 16 ile daha fazla özelleştirme seçeneği sunuyor. Güvenlik tarafı ve erişilebilirlik için de iyileştirmeler bulunuyor.