Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Yerli Kaynaklı Kurulu Güç Yüzde 70’i Aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kurulu güç verilerini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’de kurulu güçte yerli kaynaklara ağırlık veriliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60’ı aşarken, yerli kaynaklı kurulu güç yüzde 70’in üzerine çıktı.

Elektrik kullanımının her geçen gün arttığı bir dönemde, Türkiye’nin 2035’te 510 teravatlık bir elektriğe ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, elektrik alanına yapılan yatırımlar da hız kesmeden devam ediyor.

Bakanlığın verilerine göre, mart sonu itibarıyla Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü 118 bin 185 megavata ulaştı. Bu kurulu gücün yüzde 60,4’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Sadece rüzgar ve güneş enerjisinin toplam kurulu gücü 35 bin 17 megavatı buluyor.

Yerli kaynaklardan elde edilen kurulu güç ise mart sonu itibarıyla 82 bin 894 megavata ulaştı. Bu da toplam kurulu gücün yüzde 70,1’lik kısmını oluşturuyor. Geçen yılın aynı dönemine göre bu oran yüzde 67’den yükseldi.

“Yeni yatırımlar için izin süreçlerini kısaltacağız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kurulu güç verilerini değerlendirirken Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında iddialı bir programı olduğunu vurguladı. Bayraktar, “2035’e kadar sadece rüzgar ve güneş enerjisinde 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için 80 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor. Yatırımları kolaylaştıracak bir reform paketi yakın zamanda meclise gelecek. Bu paket ile yeni yatırımlar için izin süreçlerini kısaltarak önlerini açacağız” dedi.

Related Posts

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

İTO Başkanı Avdagiç’ten İstanbul depremiyle ilgili açıklama

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depreme hazır olmak için her günün ve her saatin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Asya piyasalarında dalgalı seyir: Ticaret savaşları yeniden gündemde

Asya borsaları, ABD’nin Çin’e yönelik tarifelerinde geri adım sinyali vermemesiyle yön arayışında. Bölgedeki yatırımcılar temkinli davranırken, liderlerden gelen açıklamalar ticari gerilimlerin yeniden tırmanabileceğine işaret ediyor.

İhtiyaç kredilerine faiz ayarı! Bankalarda oranlar revize edildi: İşte 100 bin TL’lik kredinin maliyeti

Yeni yılın ilk 3 ayında tüm kredi türlerinde faiz oranları belirgin şekilde düşerken, mart sonuna doğru tablo terse döndü. İhtiyaç kredisi faizleri mart sonunda yüzde 2.99-3.17 seviyelerine kadar gerilerken, bankalarda oranlar yukarı çekildi. Peki kredi faizlerinde yükseliş sürecek mi? 100 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için maliyetler ne kadar arttı? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir