Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Yozgat Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Esra Uysal, kurban etinin kesinlikle bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi.

“Kurban Bayramı, geleneksel yemeklerin ve özellikle et tüketiminin arttığı özel bir dönemdir. Sağlıklı beslenmek, bu süreçte oldukça önemlidir. Bayramda en sık yapılan hatalardan biri, kurban etinin hemen pişirilip tüketilmesidir. Kesildiği anda hayvanın kaslarında Rigor Mortis denilen sertleşme süreci başlar. Bu süreç etin sert, sindiriminin zor ve lezzetsiz olmasına neden olabilir. Dolapta dinlendirilip bekletilerek pişirilen etler ise daha sağlıklı ve lezzetlidir.”

“Kırmızı et yüksek kaliteli protein ve demir içerir. Ancak doymuş yağ oranı yüksektir. Günlük 100-150 gram et tüketimi sağlıklıdır, bu miktarı aşmamak önemlidir. Aksi takdirde mide problemleri, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.”

“Yine bayramda sakatat tüketiminin artması dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kızartma yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler tercih edilmelidir. Ekstra yağ eklemek kilo kontrolünde sorunlara yol açabilir.”

“Et yemeklerinin yanında lif açısından zengin sebzeler ve sakatat tüketmek sindirimi kolaylaştırır. Bol limonlu salata C vitamini alımını artırarak demir emilimini arttırır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek sindirime ve metabolizmaya faydalıdır.”

Esra Uysal, bayram süresince aşırı ve dengesiz beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, sebzeler, yoğurt, tam tahıllar gibi dengeli gıdaların unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.