Yale Üniversitesi araştırdı: Bebeklik anılarını hatırlamak mümkün mü? Sonuçlar oldukça şaşırtıcı

Bebeklerin Beyinlerindeki Anılar Nasıl Kodlanıyor ve Depolanıyor?

Bilim insanları, bebeklerin beyinlerinin anıları kodlayıp depolayabildiğini ve bu anılara erişimin mümkün olabileceğini keşfetti.

Yaşamın ilk yıllarında, beyin bilgi ve deneyimleri emerek öğrenirken, yetişkinlikte bu döneme ait belirli olayları hatırlamak genellikle zor olabilir. Bazı çocukluk anıları belirsiz olsa da, gerçek anılar ile hayal ürünleri arasındaki farkı ayırt etmek zorlaşır.

Önceki düşüncelere göre, çocukluk döneminde hipokampüs bölgesinin henüz tam gelişmediği için, anıları depolamak mümkün olamıyordu. Ancak Yale Üniversitesi’nden yapılan son araştırma, bu teoriyi sorguluyor.

Beyin Erken Yaşlardan İtibaren Anıları Kaydediyor

Bebeklere yeni resimler gösterilerek yapılan araştırmada, hipokampüslerinde daha fazla aktivite gözlemlendiğinde, bebeklerin daha önce gördükleri resimleri daha iyi hatırlayabildiği keşfedildi.

Science dergisinde yayımlanan bu çalışma, beynin çok erken yaşlardan itibaren anıları kodlayabildiğini gösteriyor. Bu durum, “çocukluk amnezisi” olarak adlandırılan yaşamın ilk yıllarına ait olayları hatırlamama olgusunu yeniden gözler önüne seriyor.

Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nick Turk-Browne, epizodik anıların başkalarına anlatılabilme özelliğine sahip olduğunu, ancak bebeklerin konuşma yeteneği olmadığı için bu tür anıları ifade edemeyeceğini belirtiyor.

Tanıdık Yüze Daha Uzun Süre Bakıyorlar

Columbia Üniversitesi’nden araştırmacı Tristan Yates liderliğindeki ekip, dört ay ile iki yaş arasındaki bebeklerde epizodik hafızayı değerlendirmek için özel bir yöntem geliştirdi.

Bebeklere farklı görüntüler gösterilerek yapılan araştırmada, tanıdık bir resme daha uzun süre baktıkları gözlendi. Bu durum, bebeklerin anılarını hatırlayabildiğini gösteriyor. Ayrıca, gelişmiş fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) teknikleri ile gerçekleştirilen çalışmada, hipokampüslerindeki aktiviteler izlendi.

Araştırma, bebeklerin sadece epizodik değil aynı zamanda istatistiksel öğrenme adı verilen bir hafıza türüne sahip olduklarını ortaya koyuyor. İstatistiksel öğrenme, çevredeki tekrarlayan desenleri tanıma yeteneği sağlarken, epizodik bellek belirli olaylara odaklanır.

Prof. Dr. Turk-Browne, epizodik anıların kodlanmasının beklenenden daha erken olabileceğini belirtirken, anıların depolanma ve erişim süreci hala belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, bu konuda daha fazla bilgi edinmek için çalışmalarına devam ediyor ve bu noktada okul öncesi döneme kadar anıların korunabileceği düşünülüyor.

Related Posts

Android 16’nın yeni güvenlik modu USB tabanlı saldırıları engelleyecek

Google, Android 16 ile yeni bir güvenlik modu ekliyor. Gelişmiş Koruma etkinleştirildiğinde, telefon kilitliyken Android, herhangi bir USB aygıtın bağlanmasını ve veri göndermesini engelleyecek. Yeni özellik, telefonun kaybolması veya çalınması …

GeForce RTX 5060 fiyatı ve çıkış tarihi paylaşıldı

Nvidia’nın merakla beklenen Ada Lovelace ekran kartı RTX 5060 için artık net bir lansman tarihi paylaşıldı. Şirketin partner üreticileriyle paylaştığı bilgilere göre RTX 5060, 19 Mayıs tarihinde resmen çıkacak. Aynı gün hem satış hem de inceleme …

Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat …

YouTube’dan 20. yıla özel güncelleme!

YouTube; ilk videonun yüklendiği 2005 yılından bu yana geçen 20 yılı, kullanıcılar için hazırladığı bir dizi yeni özellikle anıyor. Bu özellikler, ağırlıklı olarak YouTube TV ve YouTube Premium üyeleri için hazırlandı. YouTube, 20. yılına özel …

Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

NASA’nın 10 milyar dolarlık dev uzay teleskobu James Webb’in faaliyetleri, ABD’deki bilim bütçesindeki büyük kesintiler nedeniyle durma noktasına gelebilir. Trump yönetiminin NASA’ya yönelik politikaları, sadece James Webb değil, birçok bilimsel projeyi tehdit ediyor.

Amazon’un uydu internet projesi Kuiper, Starlink’in çok gerisinde

Amazon’un Starlink rakibi olarak lanse ettiği uydu internet hizmeti Project Kuiper, ciddi üretim ve takvim sorunları nedeniyle planlanan ilerlemenin gerisinde kaldı. Bloomberg’in yaptığı kapsamlı araştırmaya göre, dev teknoloji şirketi Kuiper …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir